Taller Disseny Participatiu Decidim.PlataformESS
Procés d'Intel·ligència Col·lectiva per a dissenyar conjuntament la instància Decidim.PlataformESS
Introducció
El projecte de “Decidim.PlataformESS” planteja com a través del desenvolupament d’un seguit de processos participatius podem co-crear i posar en marxa conjuntament una plataforma virtual basada amb el Decidim amb l'objectiu d'activar un en xarxa cultural col·laborativa de suport mutu. Treballarem en xarxa per a identificar, mancomunar, mutualitzar i compartir les necessitats i funcionalitats a desenvolupar, mancomunant recursos entre diferents espais, fires, mostres i entitats de la cultura i l’ESS (Economia Social i Solidària) en el marc del projecte PlataformESS https://plataformess.org/
Detalls
El projecte planteja el desenvolupament d’una plataforma virtual de codi lliure, i basada en el Decidim (la plataforma de participació digital de l’Aj.BCN) per a la creació i producció d’accions culturals, formacions i altres accions per a la compartició coneixement, bones pràctiques i recursos. La plataforma agregarà serveis de transmissió de vídeo utilitzant tecnologies de codi lliure (per exemple: de retransmissió de cotnignuts com peer-tube, de video-conferència com Jitsi i BigBlueButton), així com d’altres mòduls per facilitar la compartició de recursos (crowd-sourcing i banc de recursos), de gestió de projectes i de ticketing (crowd-ticketing), així com facilitar entorns de finançament col·lectiu (crowd-funding).
El projecte planteja el desenvolupament de 3 nous mòduls a sobre del Decidim. Aquests mòduls són :
- Programació Col·lectiva : Mòdul dissenyat per acompanyar un processo de participació digital on poder organitzar una convocatòries programació a través de recollir i selecció de propostes de la comunitat. Espai pensat per a desplegar entorns de gestió democràtica i horitzontal per a poder programació festivals, fires, mostres, tallers, xerrades, i altres activitats cultural en funció dels interessos, recursos i necessitat de la comunitat.
- Espai de formació virtual : Mòdul dissenyat i desenvolupat per a permetre la gestió col·laborativa d’un espai virtual de formació. Espai pensat per a poder decidir col·lectivament el contingut d’un programa de formació en funció dels interessos i necessitats de la comunitat, així com l’organització de seminaris i tallers puntuals i altres d’activitats de formació. El espai de formació virtual estarà inspirat en Nociones Comunes de la Fundacion de los Comunes i revisarem quin codi podem adaptar (està llicenciat en CC Share A Like https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/4.0/ https://aula.fundaciondeloscomunes.net/
- Creació i Transmissió Cultural (Producció): Serveis de vídeo-conferència avançada dissenyats des de la virtualitat, per a implementar entorns pensats en accions culturals i funcionalitats d’alt valor cultura i artístic.
El projecte finalizarà amb una píndoles formatives enregisgtrades en audiovisual per a facilitar que qualsevol persona independentment dels seus coneixments tecològics i alfabetitzacó digital, pugui utilitzar de forma senzilla i efectiva la plataforma i les seves funcionalitats de manera autònoma.
Inscripcions
Ja tens un compte a Decidim?
Inicia sessió per inscriure't a la jornadaObjectius
El projecte Decidim.PlataformESS pretén apropar la cultura digital als teixits socials, associatius i ciutadans de base a través de la implementació d’un mòdul d’extensió que aporti funcionalitats de streaming audiovisual a la plataforma Decidim, permetent la virtualització de trobades, assemblees i col·loquis. Aquest mòdul d’extensió es desplegarà en un cicle pilot de tallers, xerrades i accions culturals.
Amb aquest objectiu, s’establiran entorns de col·laboració entre els agents del territori per a dissenyar conjuntament una metodologia que ens faciliti prototipar el programa d’aquesta plataforma, i que aquest programa sigui extensible i adaptable per a altres espais culturals.
En relació a la participació comunitària, el projecte parteix d’una etnografia per a detectar aquelles comunitats, entitats, equipaments i espais culturals i socials de la ciutat que poden tenir un rol de co-responsabilitat horitzontal en les decisions que impacten la direcció del projecte. Per a tenir una comunitat plural, diversa i representativa des d’una mirada social i cultural, contactarem als agents identificats a l’apartat de destinataris de la present memòria de proposta de projecte. Amb aquest objectiu, s’ha plantejat la col·laboració amb un seguit d’agents tant municipals, com d’arrel ciutadana i de la comunitat cultural i artística de la ciutat.
En aquest sentit, l’activació d’aquest espai virtual de capacitació tecnològica i alfabetització digital a través de la pràctica cultural i deliberativa de base permetrà democratitzar i facilitar l’accés a la cultura digital.
- Apropar la cultura digital als teixits socials de base a través d’un cicle de tallers, xerrades i accions culturals.A través del projecte perseguim:
- Democratitzar i facilitar l’accés a la cultura digital.
- Establir entorns de col·laboració entre els agents del territori a través de la realització de projectes d’innovació cultural digital.
- Dissenyar conjuntament una metodologia que ens faciliti prototipar el programa d’aquesta plataforma, i que aquest programa sigui extensible i adaptable per a altres espais culturals.
- Activar un espai virtual de capacitació tecnològica i alfabetització digital a través de la pràctica cultura i artística.
- Fomentar la consciència i pensament crític entorn quin ús fem sobre les xarxes socials i les plataformes de continguts digitals basats en Internet.
- Reflexionar entorn la nostra sobirania de dades quan generem i transmetem informació cultural i personal a través d’Internet.
Cal notar que a través del projecte, es donaran a conèixer potencialitats de la cultura digital oberta per a establir nous canals, mitjans i mecanismes on facilitar l’accés a la cultura local des d’una òptica intercultual i intergeracional.
La primera fase del projecte «PlataformESS» ens ha permès desenvolupar un primer prototip funcional de la plataforma, començant pel primer pas cabdal de l’adquisició mancomunada del maquinari (servidor) necessari, seguint amb la selecció, instal·lació i configuració dels conjunts de programari obert i llibreries associades necessàries per a poder oferir serveis sobre la plataforma, i acabant amb el disseny de protocols consensuats de gestió i operació de la plataforma que calen per a poder generar continguts virtuals de manera òptima i eficient.
Les principals capacitats de la plataforma i que tindrem en compte des d’un començament seran:
- Plataforma ciutadana oberta: La plataforma hauria d’actuar com una plataforma ciutadana oberta i ajudar al ciutadans, empreses locals, instituts de recerca i govern a treballar plegats.
- Comunicació en temps real: La plataforma necessita interactuar en temps real amb persones que disposen de talents o recursos.
- Dades de referència: Recollir dades de referència és necessari per assegurar que les dades (obertes) i altra informació pot ser transferida de manera senzilla i que es pot analitzar informació combinada.
- Plataforma: amb les següents característiques: data-driven, analítica en temps real, metadades, cercable, a través de micro-serveis, integració de models de machine learning, innovació.
- Open Source: La plataforma serà open source i s’incentivarà la creació d’una comunitat que col•labori amb el projecte en Affero GPLv3.
- Estàndards oberts: L’estandardització en aquesta àrea estè en ple desenvolupament, per tant no ens limitarem als estàndards existents sinó que també estarem oberts a noves possibilitats.
- Escalable: La plataforma serà capaç d’escalar a grans ciutats, però també petites ciutats. Es preveu que el nombre de persones que es connectaran al sistema proporcionant dades per emmagatzematge i processament creixi exponencialment.
- Robustesa: S’espera que la plataforma sigui una solució robusta, per tant, es validarà contra els casos d’ús. La plataforma pilot necessitarà suportar els casos d’ús definits en les diferentes jornades de co-creació.
- Distribuït i desacoblat: La plataforma necessita córrer a una arquitectura distribuïda i els components deuen estar desacoblats. Aquesta mesura ha de permetre l’adició o sostracció de components de manera senzilla i sense un gran desenvolupament
- Heterogeneïtat: El mercat de la tecnologia és un entorn que es mou ràpidament amb nous serveis i components derivats de manera constant.
- Interoperabilitat: Les ciutats normalment tenen infraestructures existents amb les quals s’haurà d’integrar la plataforma, com es el cas de Decidim.barcelona . A banda d’això, diferents organitzacions i empreses poden proveir dades (o sets de dades) a les ciutats.
- Seguretat i privacitat des del disseny.
El projecte «PlataformESS» es caracteritza per l’ús i foment de tecnologies ètiques, de codi obert i socialment responsables. «PlataformESS» planteja i defensa un canvi de paradigma tecnològic en relació amb l’actual internet jerarquitzat i dominat per les grans operadores de telecomunicacions i proveïdores de continguts del capitalisme de plataforma. «PlataformESS» utilitza la tecnologia per a resoldre reptes socials i comunitaris, i el desplegament d’infraestructures i desenvolupament de serveis i plataformes se centra en resoldre les necessitats i interessos de les comunitats que composa la cultura transformadora, l’ESS i la Justícia Global.