"El dia que va morir l'últim panda" (Projecte Ingenu) - Assaig obert abril 2022
Projecte Ingenu ens obre el procés creatiu del seu primer espectacle de la Trilogia del No-Temps
Introducció
A l’any 2014 l’últim panda acaba de morir-se. Són una espècie mandrosa i han decidit deixar de procrear. Han decidit no agonitzar com el planeta. Han fet un pacte d’espècie. Però la ciència no els deixa extingir-se. Els avenços científics més recents han aconseguit que els pandes sobrevisquin, han fet possible la gestació d’un embrió fora del ventre matern. La gestació artificial en mamífers és ja, doncs, una realitat. Serem els éssers humans els pròxims de la llista? Estem veient el final de la nostra espècie o potser el naixement d’una nova espècie híbrida? El públic entra en un museu de ciències naturals amb l’ajuda d’una audioguia en format d’auriculars inalhàmbrics i descobreix aquest futur distòpic. El públic visita l’exposició sobre els “últims mamífers naturals” i les vitrines, poc a poc, comencen a prendre vida. Lentament descobreixen que l’exposició parlava sobre els óssos panda ara els parla d’ells mateixos. Dels éssers humans. Els últims mamífers naturals.
Ja podeu veure l'assaig obert de la segona residència de l'espectacle en aquest mateix espai, a la pestanya Mèdia.
Detalls
Projecte Ingenu entén el teatre com una experiència immersiva i les seves propostes s’allunyen de les narratives convencionals. Per a l'espectacle "El dia que va morir l'últim panda", que s'estrenarà a la propera Fira de Tàrrega 2022, volem repensar la relació públic-artista proposant una escenificació híbrida entre la instalació i el teatre. El públic caminarà lliuremente per l’espai escènic, convertit en un museu, amb l’ajuda d’una audioguia en format d’auriculars inalhàmbrics. L’espai escènic es compondrà d’estructures mòbils que els intèrprets modificaran i desplaçaran per entre el públic. La música electrònica generada en directe i utilitzant els propis elements de l’escenografia com a recursos sonors, transformaran aquesta audioguia en una banda sonora que afegirà noves capes de significat.
Amb l'objectiu d'obrir els resultats de la segona residència artística del procés creatiu d'aquesta peça a les audiències professionals, anem de la mà de la cooperativa Bit Lab Cultural per oferir la retransmissió virtual de l'assaig obert que farem a Tàrrega el dia 22 d'abril a les 12:30. La retransmissió es durà a terme amb Decidim.PlataformESS, un espai digital experimental que pretén oferir una alternativa ètica i sostenible a les grans empreses de capitalisme de plataforma, possibilitant que els artistes i creadors tinguin el control sobre les eines tecnològiques que necessiten per virtualitzar les seves obres.
En aquesta sessió, d'uns 40 minuts, representarem diversos fragments de la obra, en el moment present de maduració, en dos formats complementaris. El primer, s'oferirà una vista 'realitzada' on anirà focalitzant l'atenció de l'espectador en aquells espais on s'esdevé l'acció principal. El segon, una vista 'multicàmera' on el propi espectador pot visualitzar totes les càmeres simultàniament i pot anar fixant la seva atenció a aquells detalls que més li interessen. En ambdós formats, l'espectador podrà pausar, avançar i retrocedir l'acció per repassar seqüències concretes. L'espai virtual habilitat també serveix com a repositori documental del procés creatiu, per a arxivar i revisitar els diversos moments a posteriori.
Podeu consultar el dossier complet de l'espectacle "El dia que va morir l'últim panda" clicant aquí.
Crèdits
INTÈRPRETS - Toni Guillemat, Anna Pérez, Georgina Avilés, Martí Salvat, Neus Pàmies, Xavier Torra, Mireia Salas.
DIRECCIÓ - Marc Chornet Artells
MOVIMENT I AJUNTA A LA DIRECCIÓ - Claudia Manini
ESPAI I CONCEPCIÓ AUDIOVISUAL - Alfonso Ferri
DISSENY DE PERSONATGE - Marta Rafa
ESPAI SONOR I MÚSICA ORIGINAL - Gerard Marsal
DISSENY TÈCNIC - Pau Vila
DRAMATÚRGIA - Projecte Ingenu
RETRANSMISSIÓ AUDIOVISUAL - Bit Lab Cultural